VINTERKÖRNING

Land Rover Defender på terrängbana. Terrängkörning på allmän mark är förbjuden i Sverige, om inte ändamålet är för jord- eller skogsbruk.

Land Rovers banbrytande teknik och legendariska 4x4-förmåga ger dig trygghet att köra säkert på isiga vintervägar. Nedan hittar du tips om säker vinterkörning från Land Rover Experience-experter: hur du förbereder dig, vad du ska tänka på och hur du ser till att få en avkopplande körupplevelse.
FÖRBEREDELSER

När hösten går mot sitt slut kan du boka en kontroll av bilen inför vintern hos din lokala Land Rover-återförsäljare.

Tänk på hur frostgrader kan påverka säkerheten både på vågen och i terrängen. Exempel: broar och viadukter utsätts i högre grad för snabb nedisning än vanliga vägar. Skuggiga partier kyls ner snabbare än solbelysta områden, skuggor från träd, byggnader och berg bidrar till att oväntade isytor.

Se till att ha däck med rätt lufttryck. Överfyllda däck kan ge minskat väggrepp eftersom anliggningsytan då inte ligger an som den borde mot vägytan. Rekommenderat däcktryck skiljer sig åt efter fordonets belastning och vägförhållandena, och därför är det en god idé att kolla detta i förarhandboken.

Vintertid är det viktigt att avsätta extra tid för varje körning.
HITTA EN ÅTERFÖRSÄLJARE
LADDA NER LAND ROVERS VINTERKÖRNINGSGUIDE (PDF)

VÄGGREPP

När du kör i snö och is, håll en jämn hastighet för att tackla förhållandena. Om hjulen börjar spinna eller slira, lätta trycket på gaspedalen tills att du märker att hjulen återfår greppet. Det är viktigt att hålla hjulen rullande.

Alla nya Land Rover-bilar kan fås med Traction Control, som fördelar kraft till de hjul med bäst väggrepp.

Med Hill Descent Control* behöver du inte chansa för att ta dig ned för hala branta backar. Systemet bromsar automatiskt för att hålla en jämn hastighet.

Terrain Response-teknik* gör din Land Rover till en av världens säkraste SUV:ar. När du kör i snö eller is, välj inställningen Gräs/Grus/Snö och använd högsta möjliga växel för rådande förhållanden.

All Terrain Progress Control* fungerar som ett startkontrollsystem på hala underlag och säkerställer en balanserad framfart i exakt den hastighet som föraren ställer in.

*Kan fås för vissa modeller.

BROMSNING

Hård inbromsning kan få hjulen att börja slira. Starta därför försiktigt och ge sedan gradvist mer gas.

I kurvor ska du bromsa innan du kommer fram, styra förbi böjen i en säker hastighet för att sedan accelerera när du rätat upp bilen. Styr inte medan du bromsar eller accelererar, och vice versa.

Behöver du bromsa i i en nödsituation kommer Land Rovers förarassistansfunktioner (ABS och elektronisk bromskraftsfördelning*) att ingripa vid behov. Fortsätt bara att hålla bromspedalen nertryckt så ansätter och släpper systemet bromsarna automatiskt.

*Kan fås för vissa modeller.

SIKT

Innan du ger dig ut, använd en isskrapa eller liknande för att ge fri sikt genom fönsterrutor, ytterbackspeglar, strålkastare och bromsljus. Använd inte varmt vatten då det kan göra så att ytor spricker upp. Undvik att försätta värmaren i cirkulationsläge, eftersom detta ger ökad fuktighet i kupén.

CHECKLISTA FÖR VINTERKÖRNING

När du kör i vinterväglag, på eller av vägen, bör du ha med dig följande i bilen:

- Kraftiga startkablar
- Bogseringsrep
- Ficklampa (med reservbatterier)
- Olika glödlampor och säkringar
- Isskrapa och vindruteskrapa
- Snökedjor (kan monteras på framhjulen för ökat grepp och bättre styrrespons på mycket hala vägar)
- Förstahjälpensats
- Mat och dryck med högt energiinnehåll

Se alla Land Rover-tillbehör

Om din bil mot förmodan skulle drabbas av ett haveri, ser InControl Protect till att du kan fortsätta din resa med minsta möjliga försening. Detta genom att överföra din aktuella position och bilens diagnostikdata till Land Rover Assistance.

TILLBAKA TILL “VINTERKÖRNING MED DIN 4x4"

Terrängkörning på allmän mark är förbjuden i Sverige, om inte ändamålet är för jord- eller skogsbruk.

HITTA EN ÅTERFÖRSÄLJARE
Hitta ditt närmaste auktoriserade servicecenter.
LADDA NER BROSCHYR
Ladda ner de senaste Land Rover broschyrerna.
KONTAKTA OSS
Har du en fråga? Kontakta Land Rover så hjälper vi dig!
BOKA PROVKÖRNING
Boka provkörning hos din närmsta återförsäljare.