4X4 SEMESTERKÖRNINGSTIPS

FRÄSCHA UPP DINA TERRÄNGKÖRNINGSFÄRDIGHETER

FRÄSCHA UPP DINA TERRÄNGKÖRNINGSFÄRDIGHETER

Att köra ut på landet eller ta bilen på en långtur under semestern är ett utmärkt tillfälle att passa på och ge sig ut på lite terrängkörning. Innan du beger dig ut är det en bra idé att fräscha upp dina kunskaper med vår digitala guide om terrängkörning. Den är utformad för att du ska få ut mesta möjliga av bilens förmåga och handlar om terrängkörningsteknik, säkerhetsråd och tips om hur du navigerar terräng inklusive lera, djupt vatten och sand. Du kan ladda ner guiden till din mobil eller surfplatta och ta med dig den på dina resor.
PLANERA ETT TERRÄNGÄVENTYR VARJE DAG

PLANERA ETT TERRÄNGÄVENTYR VARJE DAG

Du har kanske ett vackert bergpass bara 10 minuter från motorvägen, eller en hemlig ravin med fantastiska vyer ett stenkast från campingplatsen. Terrängkörning är ett spännande sätt att upptäcka alla gömda ställen jorden runt. Du har gjort upp en plan för resan och bokat boendet, varför inte avsätta en timme om dagen för ett litet terrängäventyr?
FÖRBERED NAVIGATIONSSYSTEMET

FÖRBERED NAVIGATIONSSYSTEMET

Använder du navigationssystem? Kom ihåg att uppdatera ditt navigationssystem med de kartor du kan komma att behöva där du planerar att köra. De flesta navigationssystem kostar omkring £70/per år att uppdatera. Det är en bra idé att spara de större målen längs din resa innan du ger dig av. Ta med en fysisk vägkarta i bilen också för säkerhets skull. Om du kör i terrängen kan du behöva karta för att veta var du ska: upp, ner, över och under, så att navigationssystemet kan spara detta för framtiden.
SE OM DIN BIL

SE OM DIN BIL

En bra assistansförsäkring är ett måste, i synnerhet om du lämnar asfalten för terrängen. Planerar du att köra utomlands gäller försäkringen i regel i upp till 14 dagar. Kolla med ditt försäkringsbolag. Du behöver i regel köpa till en assistansförsäkring för utomlandssemestern separat.
KONTROLLERA DÄCKEN

KONTROLLERA DÄCKEN

Innan långresan börjar, kontrollera att däcken har tillräckligt mönsterdjup och att de är fria från skador. För turer i terrängen är ett mönsterdjup på 3 mm viktigt för bra grepp i lera, på gräs och gräs. Kontrollera också att reservdäcket är i fullgott skick. Om du föredrar att låta ett proffs gå igenom bilen, boka service inför semestern på din lokala verkstad.

KÖR SOM OM DU ALLTID KÖRDE DÄR

Visse du att det är olagligt att köra i flipflopsandaler i Tyskland, Frankrike och Spanien? Olika länder har olika regler för körning och vad du får ha i bilen. Därför bör du ta reda på vad som gäller innan du kommer dit. Ta med körkort och registreringsbevis. Kontrollera om du behöver ett internationellt körtillstånd (IDP) för landet du besöker innan semestern börjar. Om du kör en vänsterstyrd bil på höger sida (eller vice versa) ska du vara extra försiktig när du kör om och tänka på att montera strålkastaromriktare för att undvika att blända mötande trafikanter.
SÄKERHETEN FRÄMST

SÄKERHETEN FRÄMST

Att sitta bakom ratten på i ett okänt territorium kan vara tröttsamt och säker körning ska alltid vara det främsta prioriteten. Se till att du är utsövd innan du ger dig av på långresa, ät innan du påbörjar din resa och ta raster längs vägen. Dela upp körningen mellan er om möjligt så att den andre får paus efter några timmars vid ratten. Använd head up-display för att visa aktuell hastighet, växelläge och navigeringsanvisningar på vindrutan, så att föraren inte distraheras eller behöver ta ögonen från vägen.
HÅLL DE SMÅ PÅ GOTT HUMÖR

HÅLL DE SMÅ PÅ GOTT HUMÖR

Utråkade barn i baksätet kan vara distraherande och stressande. Om du reser med små barn i bilen är det en bra idé att ta med gott om underhållning i bilen så som ljudböcker, dvd:er och spel. Bunkra därför upp med drycker och snacks och gärna åksjuketabletter eller liknande. Det hjälper också att pausa ofta. Parkera för en stunds bollkastning eller en bensträckare med en snabb promenad i det fria.
GÖR EN FILM OM DITT 4x4-ÄVENTYR

GÖR EN FILM OM DITT 4x4-ÄVENTYR

Tänker du bege dig ut i terrängen? Har du funderat på att filma äventyret? För runt £150 kan du utrusta bilen med en actiontålig kamera och ett sugkoppsfäste. Från hjulhuset, instrumentpanelen eller framgrillen: lek med vinklarna som en riktig regissör.

SEMESTRA MED DIN 4x4

SEMESTRA MED DIN 4x4