DISCOVERY SPORT DRAR ETT 100 TON TUNGT TÅG I SCHWEIZ

En Land Rover Discovery Sport lyckades med en otrolig bedrift i Schweiz den 16 juni 2016 när den drog tre lyxiga tågvagnar med en sammanlagd vikt på över 100 ton längs ett järnvägsspår. Denna enastående demonstration av dragförmåga innebar att fordonet drog en vikt motsvarande i princip vad ett flygplan av typen Boeing 757 väger.

Det som gör bedriften än mer anmärkningsvärd är att drivlinan på Discovery Sport-fordonet i fråga var oförändrad, och det enda som hade gjorts var att stabiliserande järnvägshjul hade monterats av de brittiska konverteringspecialisterna Aquarius Railroad Technologies. Själva tågdragningen var en påminnelse om Land Rovers arv och den betydelsefulla lanseringen av Discovery I år 1989. Färden gick bland annat över floden Rhen på den dramatiska bron i Hemishofen, en historisk stålkonstruktion som är 254 meter lång och går 25 meter ovanför dalbotten.

Fordonet drevs av Jaguar Land Rovers Ingenium-dieselmotor med 180 hk och 430 Nm, och under den 10 km långa färden drog det en vikt motsvarande 58 gånger sin egen vikt. Den tillgängliga effekten kompletterades av Land Rovers tekniska system för släpvagnskörning och väggrepp, bland annat Terrain Response, Tow Assist, Tow Hitch Assist och All Terrain Progress Control – ett halvautonomt terrängkörningssystem som automatiskt styr motoreffekt och bromsning.

Med hjälp av denna teknik klarade Discovery Sport att dra ekipaget hela vägen utan att använda lågväxlar och kunde helt förlita sig på sin toppmoderna 9-växlade automatiska växellåda och Terrain Response-tekniken för att generera erforderligt grepp. Land Rovers All Terrain Progress Control-system (ATPC) aktiverades med en knapptryckning och hjälpte till att maximera greppet i en given hastighet. Det fungerade på så vis som en ”farthållare för låga hastigheter”.

Karl Richards, chefsingenjör för stabilitetskontrollsystem hos Jaguar Land Rover, berättade: ”Släpvagnskörning ligger i Land Rovers DNA, och Discovery Sport utgör inget undantag. Genom åren har vi introducerat omvälvande tekniska lösningar för släpvagnskörning som har gjort det lättare för våra kunder att dra släp. Under större delen av min karriär har jag besökt de mest oförlåtande delar av världen för att testa Land Rover-fordon under synnerligen tuffa förhållanden, men det här är den mest extrema dragövning som jag har varit med om.”

LÄS MER OM DISCOVERY SPORT

BC Sweden AB - Arenagatan 8 B - 215 33 Malmö