Defender Rally Series 2024 tar form med mästerskap i Storbritannien och Europa

· Defender-baserade rallymästerskapet öppnar för ansökningar till tredje säsongen i tätt samarbete med offroad-specialisterna Bowler
·      Det brittiska mästerskapet omfattar sju tränings- och tävlingsrundor, med grus- och backrally i Skottland, England och Wales
·      2024 års rallyspecifikation bygger på fabriksversionen av Defender och möjliggör avancemang till internationella evenemang
·      Nybörjare och erfarna rallyförare tävlar i speciellt förberedda Defender 90s med dedikerad support från det erfarna Bowler-teamet
·      Bowler sköter all evenemangslogistik, så att deltagare bara kan anlända och köra, där den fastställda modellspecifikationen säkerställer racing på lika villkor, vilket sätter förarens skicklighet i fokus
·      Anmälan är nu öppen för 2024 års säsong, med begränsat antal platser tillgängliga – besök www.bowlermotors.com för mer information

Stockholm, Sverige – 6 september 2023: Defender-entusiaster har nu chansen att bli motorsporthjältar i Defender Rally Series 2024. Ansökningarna är öppna för nästa säsongs offroad-mästerskap som samlar erfarna och oerfarna förare för en serie oförglömliga rallytävlingar i spännande terräng. Defender levererar detta sportäventyr i tätt samarbete med välrenommerade offroadspecialisten Bowler.


Med sju olika tävlingstillfällen över hela Storbritannien med start i mars 2024, ger den tredje säsongen av Defender Rally Series tävlande möjligheten att testa och utveckla sina färdigheter på en mängd varierande underlag – från grusvägar till spännande backrallyn.


Efter två mycket framgångsrika år har Defender Rally Series utvecklats för att ge de deltagande teamen den perfekta plattformen för att finslipa sina färdigheter, uppleva spänningen i tävlingsracing och förbereda sig för de möjligheter som Defender 90 erbjuder i Storbritannien och globalt.

Calum McKechnie, General Manager, Bowler Motors: "Defender Rally Series fortsätter att överträffa förväntningarna i hela rallyvärlden. Defender 90:s tuffa och dynamiska egenskaper bygger på Land Rovers ingenjörskonst. Kombinerat med Bowlers DNA ger detta en tävlingsplattform i världsklass, kapabel att lyckas i evenemang på toppnivå. Nytt för 2024 är en rad internationella alternativ som vidgar vyerna och introducerar deltagarna till motorsportäventyr som de kommer att bära med sig resten av livet."   Bowler Defender är baserad på produktionsmodellen Defender 90 och använder samma beprövade drivlina som produktionsmodellen. Defender har haft oöverträffade försäljningsframgångar sedan lanseringen 2019. För att möta den stora efterfrågan införde JLR tidigare i år ett tredje skift vid produktionsanläggningen i Nitra i Slovakien för att öka produktionskapaciteten.  Mark Cameron, Managing Director för Defender och Discovery: "Defender Rally Series är en perfekt demonstration av den kapacitet som definierar både Defender och Bowlers unika expertis. Vår ostoppbara 4x4 är tillgänglig i 90, 110 och 130 karossutföranden och med en rad olika drivlinor, inklusive en effektiv plug-in hybrid. Gemensamt delar de samma Land Rover DNA och Bowlers Defender utnyttjar den dynamiska karaktären hos Defender 90 för att skapa en rally-raid-modell som är lika robust som den är rolig att köra, vilket garanterar spännande tävlingsvillkor för såväl nybörjare som erfarna förare."

Unika möjligheter

Nu kan förare säkra en plats och ett fordon i det brittiska mästerskapet, där priserna startar från £118,000 plus eventuella skatter. I denna avgift ingår en rallyförberedd Defender baserad på den senaste generationens P300 SE-produktionsmodell. Den levererar 300 hk, 400 Nm vridmoment och ostoppbar offroad-kapacitet. Med hjälp av Bowlers omfattande erfarenhet är varje Defender 90 speciellt förberedd för att tackla den mest krävande terrängen.


Det sofistikerade racingpaketet är konstruerat för att uppfylla stränga FIA- och Motorsport UK-regler och det helt supporterade fabrikspaketet inkluderar inträde till sju mycket intensiva tävlingar i den brittiska rallyserien. Kunder får tillgång till dedikerade tävlingstekniker, seniora tävlingsingenjörer och elspecialister som alla vill se till att förarteamet har de bästa förutsättningarna för att tävla.


Vid varje evenemang har deltagare tillgång till ett omfattande supportnätverk, inklusive en särskild reservdelsavdelning, mobil verkstad och catering. Deltagarna kan också dra nytta av utbildning, teknisk support och mentorskap som säkerställer att de är helt förberedda för utmaningarna som väntar.

Dave Marsh, Head of Motorsport, Bowler Motors: "Defender Rally Series utformades för att ta med förarna på en resa, ge grundläggande rallyerfarenhet samtidigt som man bygger upp den styrka och djupa kunskap som krävs för att tävla på högsta nivå. Efter att ha genomfört ett antal rundor i Storbritannien och Europa visar våra förare att de är konkurrenskraftiga under tuffa förhållanden. Nu höjer vi ribban genom att gå in i en tredje utvecklingsfas, där förarna introduceras för Rally Raid-evenemang och upp till veckolånga uthållighetsrallyn som tar sporten till sitt yttersta."


Att på detta sätt vara en del av ett team, utvecklar och förbättrar färdigheterna hos både nybörjare och erfarna förare. Omfattande stöd med en rad olika paket gör att deltagare slipper stressa, organisera sitt deltagande och täcker allt från att leverera ett fordon som uppfyller reglerna för varje evenemang, till att tillhandahålla kartläsare.


För kunder där tid är en bristvara finns Bowlers fullservice-alternativ som tar hand om alla aspekter av tävlingslivet. Fordonet hanteras av Bowler under hela mästerskapet och förvaras, rengörs, inspekteras, servas och repareras professionellt – om så krävs mellan varje omgång – för att därmed levereras körklar till varje evenemang. Med tanke på att många evenemang är avlägset belägna är det här alternativet särskilt attraktivt för kunder som bara vill kunna fokusera på att enbart komma och köra.


Eftersom alla tävlande använder samma fordon garanteras en jämbördig konkurrens där framgång avgörs av varje förarteams individuella förmågor. Antalet platser i den brittiska serien 2024 är begränsat till 16 fordon. Sex platser är redan sålda, så potentiella team bör agera snabbt för att säkra ett fordon. För mer information, eller för att boka en demonstration av ett Defender Rally Series-fordon, kontakta: [email protected]

Defender Bowler Spec

Defender Rally Series-fordonen baseras på senaste produktionsmodellen Defender 90 med sin robusta hållbarhet och ostoppbara terrängkapacitet. Bowler lägger därefter på karossförstärkningar – inklusive en FIA-godkänd störtbur – samt en rad säkerhetsfunktioner. Samtidigt strippas överflödig inredning bort och sidofönstren ersätts med lättviktspolykarbonat. Uppgraderingar av belysning, fjädring och kylning gör sedan Defender redo för tävlingens krav.


Calum McKechnie, General Manager, Bowler Motors: "Defender är en otroligt kapabel plattform att arbeta med. På Bowler tar vi bort interiören och utför en rad modifieringar för att säkerställa kompatibilitet för rallytävlingar – allt från större bränsletankar och uppgraderad belysning till extra kylning och stagning. Men 95 procent av karossen, drivlinan och bromsarna är i stort sett orörda, vilket är ytterligare ett bevis på kapaciteten hos Defender 90."


Som en naturlig utveckling för Bowler utvärderas möjligheter att erbjuda några av sina rallyinspirerade modifikationer för alla Defenders. Den första produkten, som kommer direkt från rallyavdelningen, är de nya 20-tums Challenge-fälgarna som nu finns tillgängliga online från Bowler.

Bowler och JLR

Bowler Motors grundades 1985 och har sitt säte i Derbyshire, Storbritannien. Med en lång historia av att konstruera offroad-tävlingsfordon är Bowler internationellt kända för sin hängivenhet att producera framgångsrika, högpresterande modeller. Bowler specialiserar sig på rallytävlingar och har deltagit i ikoniska tävlingar som Dakarrallyt, British Cross Country Championship och French Baja, där man visat upp sina exceptionella modeller Tomcat, Wildcat och Nemesis – som alla härstammar från de ikoniska Defender 90 respektive Defender 110.


Bowler Motors går längre än att bara tillverka fordon – de förser även sina kunder med exklusiva tävlingsevenemang – en plattform där deltagarna får utveckla de grundläggande körfärdigheterna och tekniska kunskaperna som krävs för att utmärka sig i internationella rallytävlingar. Med Bowlers vägledning kan entusiaster uppleva spänningen med offroad-racing samtidigt som de finslipar sina färdigheter i terrängen.


Bowler Motors har haft ett nära samarbete med Land Rover sedan starten, vilket kulminerade i ett formellt varumärkespartnerskap 2012. Detta samarbete markerade början på populära Defender Challenge Rally Series som ägde rum mellan 2014 och 2016. Den gemensamma insatsen visade upp Bowlers expertis och befäste deras position som ledande inom offroadtävlingar. I december 2019 gick Bowler Motors ihop med JLR och blev ett dotterbolag till företaget. Sammanslagningen gav Bowler förbättrade resurser och möjligheter till innovation, vilket stärkte dess åtagande att leverera toppmoderna, ostoppbara terrängfordon. Deras produkter har sedan dess brutit ny mark och innehåller givetvis Land Rovers-DNA för att leverera kapacitet och trygghet.


Med ett rikt racingarv och en spännande framtid fortsätter Bowler att fängsla entusiaster och spänningssökare med sina exceptionellt tuffa tävlingsfordon. Deras uppslukande offroad-upplevelser underlättas på ett unikt sätt av den senaste generationen Defender, som utgör en extremt tuff och kapabel grund.