När Defender-klienter gör samtal på språng, strömmar musik eller följer GPS utan avbrott, kan en del av äran gå till Emma Kowalczuk och hennes team.

De flesta av oss ifrågasätter aldrig hur all denna teknologi fungerar i harmoni. Men det gör Emma. Hon kommer att säga att det handlar om att hitta den bästa platsen att sätta bilens antenner på för maximal prestanda. Och om elektromagnetisk kompatibilitet. Enkelt uttryckt handlar det om att separata delar av elektronisk utrustning ska kunna göra sitt jobb utan att störa varandra. Det kallas koppling och det är viktigt att undvika.

Som JLR:s ledare för elektromagnetikavsnittet leder Emma ett team av expertingenjörer som använder datorsimuleringar för att tackla ett nyckelproblem. "Det handlar egentligen om hur man får de elektriska signalerna från utsidan av bilen in till kunden, som kan vara i färd med att ladda ner programvara över luften eller strömma media på språng.

Folk förväntar sig alltmer att deras bilar ska bete sig som en smartphone. Emmas team förstår detta. "Vi vill efterlikna den anslutningen och upplevelsen i bilen. Allt som din telefon kan göra vill vi att bilen också ska kunna göra. Så det är ganska viktigt att tänka på, till exempel, var antennerna är placerade på bilen. Det kan göra det möjligt att få i princip samma funktionalitet som du får från en telefon.

Device storage space in Defender
Device charging systems in Defender

Den funktionaliteten inkluderar fjärruppdateringar. Emmas arbete gynnade JLR:s mjukvara-över-luften (SOTA) teknologi, vilket gjorde det möjligt för Defender-klienter att ta emot uppdateringar utan att behöva besöka sin återförsäljare. Nyligen innebar det att installera Amazons Alexa röstigenkänning, en bonus som många kunder kanske inte hade förväntat sig.

 

"Jag hoppas att kunderna tycker att det är ganska bra att detta har kommit över luften och att de inte behövt gå till återförsäljaren. Om man ber folk att gå till en återförsäljare skulle de nog tycka att det var ganska besvärligt.

 

Antennen som gör detta möjligt är inuti en liten fenformad pod som är placerad på Defender tak, nära bakluckan – och det finns en god anledning till det. Att säkerställa att detta fungerade korrekt var ett stort bidrag till hela projektet.

 

"Om vi sätter antennen på en dålig plats kommer den ha mycket dåliga chanser att få signal. Man kan sätta dem någonstans i stötfångaren så att de är dolda, men bilens metallkaross kan blockera kommunikationslänken till den cellulära basstationen och det är ett problem. Vi satte dem där uppe för att ge oss den bästa möjliga anslutningsprestandan.

För att förstå hur olika elektromagnetiska signaler beter sig och hur de kan påverka varandra, producerar Emma och hennes team bilder som ser ut som bilkarosser med moln runt omkring dem. Det är allt en del av det roliga, tycker hon. "Det riktigt bra med detta är att du kan visualisera vad fälten gör. Många människor kallar elektromagnetisk kommunikation för 'magi', eftersom man ibland inte vet varför man inte kan lista ut varför det var ett problem. Men med simuleringen kan man faktiskt se var fälten är och var kopplingen sker. Det tar bort magin eftersom man kan visualisera det.

Förutom att kommunicera med omvärlden, skickar Defender meddelanden mellan sina ombordteknologier. Teamet har arbetat med radarsystemet bakom adaptiv farthållare och skärmarna för förarens döda vinkel samt Defender däcktryck.

Emma, som började på JLR 2015, var den första personen i företaget att arbeta med elektromagnetisk simulering. Hennes team har växt sedan dess till åtta personer, varav tre är kvinnor. "Jag är mycket stolt över teamet för allt arbete de har gjort och den kapacitet de har utvecklat inom detta område.

Den kapaciteten härstammar från Emmas barndomsintresse för STEM-ämnen (vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik). "Vetenskap och matematik har alltid varit ett intresse för mig och jag valde dessa ämnen på GCSE och A-nivå. Jag hade ett stort intresse för elektronik, och det var därför jag studerade elektroteknik på universitetet. Jag gjorde min doktorsexamen i trådlös kommunikation, så man kan säga att jag hela tiden har specialiserat mig inom ett område.

När Emma avslutade sina studier arbetade hon på ett mjukvaruföretag innan hon tog med sina färdigheter till bilindustrin. Eftersom elektronik blir allt viktigare i moderna fordon, borde hennes exempel inspirera många andra att följa i hennes fotspår.

FLER DEFENDER HISTORIER

supporting confident women

KVINNOR SOM OMFAMNAR DET OMÖJLIGA

Fira de orädda kvinnor som omfamnar det omöjliga med Defender.

Profile photo of Deniz Yetkin

VARJE DETALJ RÄKNAS

Som chef för processkedjan för fordonsprogram arbetar Deniz med Defender i varje steg för att säkerställa att fordonet är innovativt och uppfyller de högsta standarderna för kvalitet och pålitlighet.

Profile photo of Ceri Bateman

SKULPTERA FRAMTIDEN

Ceri kopplar Defender distinkta utseende med dess... prestanda och hållbarhet. Hennes påverkan på Defender kan ses i... ses i de vackert designade strålkastarna.

UTFORSKA DEFENDER

Parked car in the desert

DEFENDER 130

Bästa klassens utrymme för upp till åtta passagerare med en tredje rad säten.

Side view of the parked car in the greenary

DEFENDER 110

Förbättrat utrymme med sju säten och möjlighet till en tredje rad.

Side view of the parked car

DEFENDER 90

Välj mellan fem eller sex säten.

Side view of the defender

DEFENDER HARDTOP

Finns med fem, sex eller sju säten i två karossdesigns.