PROJECT HERO: LAND ROVER OCH RÖDA KORSET

Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations (SVO) har ritat och konstruerat en specialversion av nya Discovery för österrikiska Röda Korset. ‘Project Hero’ presenterades för världspressen för första gången på motormässan i Geneve.


Project Hero är en avancerad kommunikationsbil, skapad för att stötta Jaguar Land Rovers samarbeten med Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen (IFRC), som är världens största nätverk för biståndsarbete. SVO samarbetade med österrikiska Röda Korset för att utveckla en unik Land Rover som ska premiärköras av deras beredskapsteam. Förhoppningen är att den ska hjälpa Röda Korset att rädda liv genom att förkorta utryckningstiden vid katastrofer.


Land Rover har hjälpt Röda Korset sedan 1954 och levererat 120 bilar till IFRC för användning runt om i världen. Project Hero är den första modellen med takmonterad drönare. För första gången i världshistorien möjliggör ett helintegrerat landningssystem med självcentrering och magnetisk hållarteknik en drönare att landa på Project Hero när bilen är i rörelse.Drönaren stärker den redan enastående förmågan hos New Discovery. Med drönaren i luften kan bilder överföras live till Röda Korsets beredskapsteam så att de kan rycka ut snabbare och effektivare vid jordskred, jordbävningar och laviner. Dramatiska landskapsförändringar kan göra kartor överflödiga, vilket ökar faran och svårigheten att hitta och rädda överlevare, så drönarens fågelperspektiv gör det möjligt för räddningspersonal att undersöka en nödsituation på ett säkert avstånd.


John Edwards, vd för Jaguar Land Rover Special Operations: “Land Rover och ingenjörsteamet och konstruktörerna på SVO är stolta över att få ge stöd åt det otroliga biståndsarbete som utförs av IFRC och deras medlemmar.


“Nya Discovery är en enastående terräng-SUV och Project Hero är den perfekta kombinationen av ökad kapacitet och innovativ teknik. Vi hoppas kunna hjälpa Röda Korset att rädda liv i nödsituationer.”Dr Jemilah Mahmood, IFRC under generalsekreteraren för samarbeten: "Vi är tacksamma för Land Rovers generösa stöd under de senaste 60 åren och vi är stolta över vårt ambitiösa samarbete som har förändrat miljontals människors liv på fyra kontinenter.


“Samarbetet stöttar samhällen världen över så att de har en bättre chans att klara naturkatastrofer så som monsuner, översvämningar och jordbävningar.


“Project Hero kombinerar Röda Korsets och Jaguar Land Rovers expertis för att skapa en unik bil som vi hoppas kan göra skillnad för räddningsinsatser i de tuffaste miljöerna.”Project Hero baseras på den 3.0-liter starka TD6 motordrivna versionen av nya Discovery. Utöver den unika drönartekniken i Project Hero innehåller det bakre kupéutrymmet i bilen även följande:


- Kraftigt skjutbart golv i lastutrymmet som kan användas som en extra arbetsyta eller för att skydda lasten under golvet

- Avskärmningspanel bakom baksätet med extra fästpunkter för medhavd utrustning

- Strategiskt placerad LED-belysning för bättre sikt vid mörkerkörning

- Innovativa strömförsörjningspunkter som klarar olika kontaktuttag i olika regionerProject Hero är också utrustad med flerkanalsradioutrustning som möjliggör radiokontakt i många olika situationer


Project Hero kommer att finnas hos österrikiska Röda Korsets utbildningscenter i Erzberg, i Eisenerz bergiga gruvområde samt i Wien, under 12 månader från juni 2017. Drönaren kommer att användas för simulationer i syfte att utveckla nya, innovativa tekniker för att underlätta hjälparbete vid katastrofer samt under tester inför naturkatastrofer, inklusive nattetid och i tät skog. Project Hero kommer också att användas i Röda Korsets nödhjälpsinsatser under naturkatastrofer, så som kraftigt snöfall, översvämningar eller olyckor.